EAAT7KBEN1AMBABTTUuV4K7yu6hE6Yhy34bhEyzEQ62bmWZA0MWj9Abz0ZCAE7FuNJTAvNJLrEuaQsBqV2uApPjGTWKXbQ1Y92f1o5euR2wY7cZBrRENHjbZAa2gG9AzHXcadPLNqazXP4ZAgYAPmb7AMaIPvtbwcVR7fSSf4qDpQXZCDouZA7mwpzmZBqK18JSoZD
 

Spiritualiteit en zorg aan het levenseinde

Interculturele workshop

Voor alle zorgverleners in palliatieve zorg
en
voor iedereen die ooit zal sterven

Waarom is spirituele zorg van belang aan het levenseinde? Hoe toont spiritualiteit zich in die levensfase en hoe kunnen we hierop inspelen? Hoe geven we dit vorm in onze Westerse palliatieve zorg? Wat zijn onze verworvenheden en waarin schieten we nog te kort, wat zijn onze blinde vlekken?

In deze workshop gaan we de dialoog aan met een andere (Oosterse) traditie op zoek naar een antwoord op deze vragen.  Door de Westerse benadering van zorg aan het levenseinde samen te brengen met eeuwenoude Oosterse kennis willen we komen tot een meer complete zorg van hoge kwaliteit die hartverwarmend is voor zowel de palliatieve patiënt, de naasten als de hulpverleners zelf. 

Onder andere volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • Anatomie van het energetisch lichaam (chakra's, aura's, locatie van de ziel) en het belang ervan voor levenseindezorg. 

  • Wat gebeurt er bij het sterven op fysiek en energetisch vlak? 

  • Het verschil tussen geest ("mind") en ziel en het belang van dit onderscheid voor de zorg aan het levenseinde

  • De waarde van vergeving en hoe dit te doen

  • Onvoorwaardelijke acceptatie en puurheid in de zorg

  • Een spirituele kijk op euthanasie en suïcide

Praktisch

 

Docenten zijn Rahul Bharti (spiritueel leraar uit Nepal), Dr. Arsène Mullie (arts en palliatieve zorg pionier in België) en Dr. Alexander Verstaen (psycholoog en auteur). Het geheel wordt mee ondersteund door Melissa Kok (verpleegkundige).

 

Rahul Bharti doceert vanuit zijn thuisbasis in Kathmandu (Nepal). De workshop zal plaatsvinden via het Zoom platform. Bij inschrijving ontvangt u een zoom link.

  

De workshop gaat door telkens op een vrijdagvoormiddag van 9 tot 13u op volgende data: 14 en 28 januari, 11 en 25 februari 2022. Mocht er een of meerdere data zijn waarop u zich niet kan vrijmaken, geen probleem. Elke sessie wordt opgenomen en kan achteraf nog bekeken worden.

De voertaal is (laagdrempelig) Engels.

De kostprijs bedraagt € 225. Inschrijven kan door te klikken op onderstaande link.